Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μοσχαράκι με σάλτσα ροδιού και ρύζι μπασμάτι


Η παρακάτω συνταγή είναι μια παραλλαγή ενός περσικού φαγητού.

Για το μοσχαράκι θα χρειαστούμε :

Μισό κιλό μοσχαράκι νουά κομμένο σε μπουκίτσες
2 χούφτες καρύδια ψιλοαλεσμένα στο multi
5 κουταλιές πάστας ροδιού
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι ((χρησιμοποιώ αλάτι από το φαρμακείο ανάμεικτο με διάφορα μπαχαρικά)
Πιπέρι
Λίγο λάδι

Σ' ένα γουόκ βάζω τις μπουκιές του κρέατος (αφού τις έχω αλατοπιπερώσει αρκετά) με λίγο λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα.  Στη συνέχεια βγάζω τις μπουκιές και καθαρίζω το τηγάνι από το καμμένο λάδι.

Ξαναβάζω τις μπουκιές του κρέατος,ελάχιστο λάδι, ρίχνω το καρύδι, την πάστα ροδιού και βάζω ελάχιστο ζεστό νερό έτσι ώστε να σκεπάζετε το κρέας. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρις ότου πετύχω το  επιθυμητό βράσιμο και έχω μια πηχτή σάλτσα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το φαγητό ρίχνω και το κρεμμυδάκι και αφήνω να πάρει μία βράση.

Για το ρύζι

Σε μία κατσαρόλα με καπάκι, αφήνω το αλατισμένο νερό να βράσει και κατόπιν τοποθετώ το ρύζι και λίγο σαφράν σε σκόνη. Το αφήνω να βράσει για 4 περίπου λεπτά έτσι ώστε να σπάζετε ο κόκος του ρυζιού εύκολα με το χέρι. Στη συνέχεια αδειάζω το ρύζι σ' ένα σουρωτήρι και στην κατσαρόλα τοποθετώ λίγο νερό ίσα να καλύψω τον πάτο της,  ένα κύβο βουτύρου,  λίγο άνιθο ψιλοκομμένο και τελευταίο το ρύζι έτσι ώστε να κάνει ένα βουνό. Γύρω γύρω θα πρέπει να κάνει ένα κενό και να φαίνεται το νερό.  Επιπλέον κάνω μερικές τρύπες με το πηρούνι στο βουναλάκι από το ρύζι. Κατόπιν τυλίγω το καπάκι με μιά απορροφητική πετσέτα και το εφαρμόζω καλά στην κατσαρόλα.Τοποθετώ την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά (στους 2 βαθμούς) και τ' αφήνω μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και να στεγνώσει εντελώς το ρύζι.
Ιδανικό θα ήταν το ρύζι από κάτω να σχηματίσει μια τραγανή κρούστα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου