Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Τι γίνεται με τη γρίππη στα σχολεία;;;

Σήμερα το πρωϊ με επισκέφτηκε το βαπτιστήρι μου ένα παληκαράκι 13ετών. Έχουμε ιδιαίτερη σχέση και μου τα λέει όλα. Στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από τα νέα μας το ρώτησα τι γίνεται στο σχολείο του με τη νέα γρίππη. Μου εκμηστηρεύτηκε ότι αυτός και άλλα 5 παιδιά έκλεισαν το σχολείο. Μου φάνηκε αστείο, παράξενο. Φαντάστηκα ότι υπερέβαλλε και όλα αυτά ήταν της φαντασίας του.

Επειδή μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση τον ρώτησα λεπτομέρειες πως έγινε αυτό. Μου είπε ότι προσποιήθηκαν ότι είχαν τα συμπτώματα της νέας γρίππης που είχαν διαβάσει από το internet. Μου φάνηκε αληθοφανές αλλά ανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μου είπε ότι εάν πάνω από 4 άτομα έχουν τα συμπτώματα τότε το σχολείο κλείνει.
Τον ρώτησα πως κορόιδεψε το γιατρό και μου είπε ότι δε χρειάζεται χαρτί γιατρού. Μου φάνηκε ανήκουστο και προσπάθησα να το διασταυρώσω.

Πήρα τηλ.μία γνωστή μου που είναι καθηγήτρια σε Γυμνάσιο και της είπα εάν ισχύουν αυτά που μου έλεγε ο μικρός και εάν είναι απαραίτητη η γνωμάτευση του γιατρού. Μου απάντησε αρνητικά λέγοντάς μου ότι κανείς δε μπορεί να υποχρεώσει ένα γονιό να κάνει την ειδική εξέταση η οποία κοστίζει 200 ευρώ.Αυτά μου λέει θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν.

Έχασα το μπούσουλα. Αδυνατώ να το πιστέψω. Ξέρω ότι στην Ελλάδα τα πάντα είναι μπάχαλο αλλά όχι και έτσι. Δε μπορούν δεκατριάχρονα να κλείνουν για πλάκα σχολείο και να πιάνουν ηθελημένα "κότσους" δασκάλους και γονείς. Δε μπορεί τα σχολεία να κλείνουν για ψύλλου πήδημα. Αν γίνεται έτσι τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως. Αν ισχύει το κόστος της εξέτασης που μου ανέφερε η φίλη μου η καθηγήτρια ήμαστε για φτύσιμο όλοι. Γνωρίζει κανείς να πει εάν συμβαίνουν αυτά στη πραγματικότητα γιατί και πάλι αδυνατώ, δε θέλω να το πιστέψω.
Ευχαριστώ.

2 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι κάπως έτσι, αλλά όχι τόσο απλά. Όντως, αν είναι πάνω από 4 παιδιά απόντες σε μια τάξη, το σχολείο τηλεφωνεί στο σπίτι και ρωτάει τι συμπτώματα έχει το παιδί. Αν έχει ένα από τα συμπτώματα (φτέρνισμα, βήχα, πυρετό, μυαλγία κλπ) τότε θεωρεί δεδομένο ότι αυτό που του λέει ο γονιός (ο γονιός τονίζω), είναι αλήθεια. Το σχολείο μετά, στέλνει τις πληροφορίες στην οικεία δ/νση και στο υπουργείο, όπως και τον αριθμό των παιδιών της τάξης. Αν η δ/νση θεωρήσει μικρό τον αριθμό των μαθητών που λείπουν σε σχέση με τον αριθμό της τάξης, δεν κλείνει το τμήμα. Ολόκληρο το σχολείο δεν κλείνει, παρά μόνο αν είναι πάνω από τα μισά τμήματα κλειστά, τα οποία αν κλείσουν δεν ξανακλείνουν. Όλα αυτά, είναι οδηγίες από το υπουργείο και μάλιστα οι καινούριες, γιατί στην αρχή ήταν άλλες. Η εξέταση που κάνουν οι μικροβιολόγοι και οι ΩΡΛ, στοιχίζει 50 ευρω και δεν διευκρινίζει αν έχεις το Η1Ν1, αλλά τη γρίπη τύπου Α, που και σ΄αυτή ανήκει η γνωστή γρίπη. Αν προχωρήσεις σε περαιτέρω εξετάσεις για να σιγουρευτείς, τότε θες 200 όντως. Τώρα όμως, μετά από όλα αυτά, αναρωτήσου ποιος στην πραγματικότητα έκλεισε το σχολείο; Οι πιτσιρικάδες ή οι γονείς τους που συνένεσαν στο να πουν ψέμματα στο σχολείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις λεπτομερείς πληροφορίες. Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχουν οι γονείς. Η ανευθυνότητα είναι που έχει χαντακώσει αυτόν τον τόπο.
    Σ' ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή