Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Κουνέλι γεμιστό στο φούρνο


Μικρή με τη μαμά μου είχαμε επισκεφτεί μια γιαγιά στη Ζάκυνθο. Μαγείρευε κάτι στον ξυλόφουρνο που μας "έσπασε τη μύτη".
Η γιαγιά είχε την ευγένεια να μας κεράσει από το φαγητό που ετοίμαζε για το μεσημέρι. Κουνελάκι γεμιστό στο φούρνο με πατάτες. Ακόμη έχω την ανάμνηση της υπέροχης γεύσης του.
Η μαμά μου από τότε προσπάθησε πολλές φορές να το φτιάξει αλλά με τίποτα δε θύμιζε εκείνο το υπέροχο κουνελάκι. Μμμμμμ.....
Προσπάθησα και εγώ... Μετά από πολλές προσπάθειες μπορώ να πω ότι πλησίασα λιγάκι τη γεύση.... Έχουμε και λέμε :

Παίρνουμε το κουνελάκι ολόκληρο και από το βράδυ το βάζουμε μέσα σε λευκό κρασί ανάμεικτο με λευκό ξύδι, νερό και θυμάρι για να φύγει η μυρωδιά.
Για τη γέμιση χρειαζόμαστε τα εξής :
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι σπυρωτό
ενάμιση κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
συκωτάκια από κουνέλι
μανιτάρια
2 φύλλα δάφνη
κανέλα ξυλάκι (όχι τριμμένη)
5 σκελίδες σκόρδο
ζακυνθινό λαδοτύρι.

Ξεκινάμε με την ετοιμασία της γέμισης ως εξής σε νωπό βούτυρο και λάδι τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και μανιτάρια. Αφού ροδίσουν ρίχνουμε τα σκόρδα αφού τους βγάλουμε τους εσωτερικούς βλαστούς και τα πολτοποιήσουμε κατά προτίμηση με το γουδί. Ρίχνουμε το ρύζι και τελευταίο το λαδοτύρι, αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε το κουνέλι το αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, το αλείφουμε με γιαούρτι στην εξωτερική επιφάνεια και το βουτυρώνουμε λιγάκι. Τοποθετούμε τη γέμιση και το ράβουμε προσεκτικά.
Κατόπιν φτιάχνουμε μείγμα από λάδι, νερό, λεμόνι και μουστάρδα με μέλι και το περιχύνουμε αφού το τοποθετήσουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε και 1 ποτηράκι λευκό κρασί και το αφήνουμε να σιγοψηθεί στους 180 βαθμούς .
Στη συνέχεια πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες (κατά προτίμηση τα μικρά πατατάκια Γαλλίας) και τις βάζουμε για μισή έως μία ώρα σε μίγμα από λάδι, λεμόνι, μουστάρδα με μέλι, τριμμένη φρυγανιά, ρίγανη, σκόρδο τριμμένο, αλάτι πιπέρι και ζακυνθινό λαδοτύρι (εάν δεν έχουμε λαδοτύρι χρησιμοποιούμε κάποια πολύ πικάντικη γραβιέρα ή ακόμη και φλούδες παρμεζάνας). Αφού τις ετοιμάσουμε τις τοποθετούμε στις ειδικές σακούλες ψησίματος΄που βρίσκουμε στο supermarket και τις ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τις σακούλας μέχρι να ροδίσουν.
Αφού ετοιμαστούν όλα τα παραπάνω παίρνουμε το ζουμί από τη γάστρα και με πολύ λίγο κορν φλάουερ το πήζουμε λίγο. Κατόπιν περιχύνουμε τις πατάτες και το κουνέλι και το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Επειδή ως φαγητό έχει αρκετή φασαρία, καλό είναι η γέμιση να ετοιμαστεί από το βράδυ.
Είναι μία από τις πολύ αγαπημένες μου συνταγές που αξίζει να δοκιμάσουν όσοι λατρεύουν τις πικάντικες γεύσεις.
Το φαγητό αυτό συνοδεύεται τέλεια με λευκό κρασί.
Επειδή έχω κάνει πολλές παραλλαγές μέχρι να πετύχω την τελευταία γεύση την οποία θεωρώ καλύτερη περιμένω τη γνώμη όποιου δοκιμάσει αυτή τη συνταγή και όποια πρόταση για παραλλαγή.
Καλή Όρεξη!

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη "alataki" έσβησα κατά λάθος το σχόλιό σου.

    Σου έγραφα ότι ανυπομονώ να το δοκιμάσεις και να μου πείς.

    Μπορείς να με λες Σοφία

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή